Project Description

B-Unlimited

Tijdens B-Unlimited (het Haags centrum voor literatuur, science en debat) gingen ook dit jaar weer schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en de samenleving. De programma’s van B-Unlimited vinden twee keer per maand plaats in Studio B, de theaterzaal in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Writers Unlimited stelt in samenwerking met Bibliotheek Den Haag de programma’s samen. Afgelopen jaar was het programma gevarieerd, enkele hoogtepunten:

Herdenken – een literair concert van Jan Terlouw & het Leonard Ensemble
Natuurkundige, oud-politicus, schrijver en milieuactivist Jan Terlouw geeft sinds zijn indrukwekkende optreden over het ‘touwtje uit de brievenbus’ ( De Wereld Draait Door, 2016) overal in het land lezingen. Zijn boeken voor de jeugd zijn al meer dan dertig jaar bestsellers en hij treedt vaak samen op met musici. editie van B-Unlimiteds Literatuur Late Night staat in het teken van herdenken. In het voor 4 mei geschreven literair concert van Jan Terlouw & het Leonard Ensemble ging het over vrijheid is en hoe belangrijk het is die niet te misbruiken. Hoe mooi vrede is en hoe moeilijk het is die te bewaren.

Uitverkocht: Indische ouders: verhalen achter de stilte – Reggie Baay & Adriaan van Dis
Uitverkocht was de avond waar schrijvers Reggie Baay en Adriaan van Dis te gast waren. Misschien omdat voor veel kinderen van Indische ouders de zwijgzaamheid herkenbaar is: wat hebben zij weinig losgelaten over hun herinneringen aan de gebeurtenissen in en na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. De schrijvers gingen in gesprek voor een volle zaal.

Maar er waren natuurlijk veel meer gasten die zorgden voor bijzondere literaire avonden:

  • Tom Lanoye introduceert de Zuid-Afrikaanse schrijfster Marianne Thamm
  • Heleen van Royen en Ronald Giphart
  • Morality, Truth and Fiction in America – Bas Heijne, Brad Watson and Markha Valenta
  • Frank Westerman en Mira Feticu: Nacht van de Dictatuur
  • Joke Hermsen & Alexander Reeuwijk
  • Arnon Grunberg en Abdelkader Benali