Project Description

BookSpot Literatuurprijs

Inmiddels is er een traditie bij Bibliotheek Den Haag rond de landelijke BookSpot Literatuurprijs: scholieren lezen de boeken van de genomineerde schrijvers en kiezen hun eigen Haagse Favoriet. Dit jaar waren genomineerd: Suzanna Jansen Ondanks de zwaartekracht, Peter Middendorp Jij bent van mij, Arjen van Veelen Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken, Peter Verhelst Voor het vergeten, Aukelien Weverling In alle steden en Tommy Wieringa De heilige Rita. 

De weg naar de winnaar …
In aanloop naar de uitreiking in Hilversum was er op 6 oktober het BookSpot Lezersfestival in de Centrale Bibliotheek. Een afwisselende literaire middag over de boeken van de BookSpot Literatuurprijs Top 3 waar de onderwerpen lezen en jureren centraal stonden. Suzanna Jansen, Pieter Waterdrinker en Tommy Wieringa waren te gast. Eerst gaf Lidewijde Paris een college: “Hoe lees en jureer ik”. Aansluitend kon iedereen de drie auteurs ontmoeten. De scholieren en de lezersjury waren die dag natuurlijk aanwezig om met de schrijvers in gesprek te gaan.

Vijf van de zes genomineerden te gast
Op 26 oktober ontving Bibliotheek Den Haag, tijdens een sfeervolle talkshow in Studio B, vijf van de zes genomineerde schrijvers. Elke Vierveijzer verzorgde de muziek en Eveline van Rijswijk presenteerde de avond.

Debat in Lagerhuisstijl
Op de dag dat de BookSpot Literatuur- én Lezersprijs landelijk werden uitgereikt, 8 november, vond ook het scholierendebat plaats. Leerlingen debatteerden in Lagerhuisstijl in Studio B in de Centrale Bibliotheek onder leiding van Marcel Verreck.

Namens het Maris College, het Gymnasium Haganum, het Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL), de Johan de Witt Scholengroep en het Maerlant Lyceum verdedigden leerlingen hun favoriete boek. Het boek van Pieter Waterdrinker – landelijk alleen voor de Lezersprijs genomineerd, niet voor de Literatuurprijs van de vakjury – werd de Haagse winnaar. De scholieren vonden zijn boek het meest aansprekend in drie van de vijf gestelde criteria, namelijk in Thema, Diepgang en Snelheid van het boek.