Project Description

Cultuuranker Leidschenveen – Ypenburg

Onmoetingen met …
Boswachter Arjan Postma, kwam tijdens de Boekenweek langs in bibliotheek Leidschenveen. 70 bezoekers luisterden naar zijn verhaal over de natuur om ons heen. Olcay Gulsen deelde haar verhaal over de opbouw van haar bedrijf voor een publiek van 90 bezoekers en kunstenaar van het jaar Theo Jansen vermaakte 95 bezoekers met zijn toelichting op de bekende strandbeesten.

Muziek in Ypenburg
Inmiddels zijn de odes aan grote muzikanten een kleine traditie geworden in bibliotheek Ypenburg. Dit jaar vertelde Michelle Boekhout van Solinge het verhaal van reggae, Jamaica en Bob Marley, met live reggaemuziek. En Sylvester Hoogmoedt, auteur van de biografie van Ramses Shaffy was te gast voor een lezing over deze fascinerende persoonlijkheid, waarna muzikanten een aantal van zijn bekendste nummers lieten horen.

UIT Festival Den Haag
Het eerste weekend van september staat traditioneel symbool voor de opening van het culturele seizoen van Den Haag. Tijdens 46e editie van het UIT Festival Den Haag waren in bibliotheek Leidschenveen op vrijdagavond optredens van lokale talenten en bekende (Haagse) artiesten: Gospel zingen, toneel, een Rock & Roll optreden … en de avond werd afgesloten met een akoestisch optreden. 180 mensen bezochten de bibliotheek die avond!

Zaterdag ging het feest nog even door met een voorstelling van Aadje Piraatje. 87 jonge bezoekertjes kwamen langs met hun ouders om acteur Ton Meijer de spannende voorstelling te zien spelen.

Black American Gospel lezing en workshops met concert
Black American Gospelmuziek staat voor inspirerende lyrics, aanstekende melodieën, relaxte grooves en geweldige zang. Clifton Grep en Joany Muskiet gaven in bibliotheek Ypenburg een lezing over gospelmuziek. Aansluitend  konden mensen meedoen met de workshopserie Black American Gospel! 176 mensen namen deel aan de workshops en als afsluiting van de reeks gaven zij een spetterend optreden in kerkgebouw De Toevlucht in Ypenburg, voor een publiek van ruim 200 mensen.

Tentoonstelling met hoog bezoek
20 juni was bibliotheek Leidschenveen gastlocatie voor de receptie van de Sloveense ambassadeur, Sanja Štiglic, ter gelegenheid van de viering van de Onafhankelijkheidsdag van Slovenië (25 juni). De genodigden bekeken met veel belangstelling de foto-expositie van de Sloveense landschapsfotograaf  Jaka Ivančič.

Kookboekenweek met Wijkbuffet en een Heerlijk avondje …
In november was het Kookboekenweek. Tijd voor culinaire en culturele smaakmakers. Onder het motto thuis koken, samen eten schoven 52 stadsdeelbewoners van Leidschenveen/Ypenburg aan bij het Wijkbuffet. Zij namen zelf een gerecht mee van huis en kregen de mogelijkheid zich aan te melden bij nog op te richten foodcommunities in de wijk.

 ’t Heerlijk avondje
80 kinderen bezochten de Poppentheatervoorstelling van Hans Schoen, die pannenkoeken probeerde te bakken voor Sinterklaas. Natuurlijk kregen de kinderen daarna wel trek, zij aten daarom pannenkoeken bij stadboerderij Landzigt.

Ontmoeting met culinair specialist Sharon de Miranda
Een van de hoogtepunten van de Kookboekenweek was de ontmoeting met culinair specialist Sharon de Miranda. Zij gaf het publiek een kijkje in haar multiculturele keuken en nam hen mee op culinaire wereldreis. Proeven kon die avond natuurlijk ook!

Culturele Zomerschool
In de zomer ging de Culturele Zomerschool weer open in de bibliotheken Leidschenveen en Ypenburg. Elke donderdag konden zowel kinderen als volwassenen meedoen met gratis zonnige en kunstzinnige workshops. Schilderen, knippen, dansen, maar ook een excursie en een literaire wandeling. En natuurlijk muziek maken, onder andere bij de workshop ukulele spelen in bibliotheek Ypenburg. Men leerde de basis met een paar akkoorden en kon aan het eind al aardig wat liedjes laten horen!