Project Description

Cultuuranker Loosduinen – Nieuw Waldeck

De bibliotheken Loosduinen en Nieuw Waldeck zijn inmiddels alweer vijf jaar cultuuranker. De bibliotheken brengen met veel plezier cultuur dichtbij de wijkbewoners van het stadsdeel. Jong en oud en alle leeftijden ertussen in: voor iedereen is er wel iets te beleven. 2018 was een bijzonder jaar met mooie activiteiten voor iedereen!

Muziek
Studenten van het Koninklijk Conservatorium verrasten de bezoekers van bibliotheek Nieuw Waldeck maandelijks met een jazz- of klassiek optreden. Daarnaast programmeerde de bibliotheek muzikale voorstellingen door professionals. Van een Hollandse meezingmiddag en jazz tot een avond over Jacques Brel en een klassiek concert door een concertpianist.

Schrijvers
In beide vestigingen zijn lezingen georganiseerd. Schrijvers vertelden bijvoorbeeld over hun werk, waarna de bezoekers vragen konden stellen. In samenwerking met Writers Unlimited ontvingen we de Irakese dichter Barban Kirkuki. Verder kwamen Bas Haring, Özcan Akyol, Yvonne Keuls,Wim Daniëls, Hugo Borst, Onno Kleijn, Jack Plooij, Ineke Mahieu met Ad van Gaalen en Hoo Man Chan langs. Voor de kinderen bezochten Koos Meinderts, Annette Fienieg, Janneke Schotveld, Vivian den Hollander, Annette Schaap en Thijs Goverde de bibliotheek.

Haagse Iconen
Het is inmiddels traditie in bibliotheek Nieuw Waldeck, de serie Haagse Iconen. In 2018 interviewde Fred Zuiderwijk twee bijzondere personen: oud internationaal scheidsrechter Mario van der Ende in het voorjaar en in het najaar Paul van Vliet.

Zelf aan de slag: workshops
Het schrijven van gedichten en verhalen, een jaar lang repetities van het Grijze Koppen Orkest met een prachtig slotconcert in december. Mensen konden toneellezen met het Nationaal Toneel en tijdens de zomerschool was er o.a. de mogelijkheid om te boetseren en te fotograferen. Voor de jeugd was er stempelen, ‘koken met kunst’, zand-art maken en kunst maken tijdens het festival ‘Twee turven hoog’. Kortom genoeg te doen!

Krokuskabaal
De acht Cultuurankers in Den Haag organiseerden gezamenlijk ‘Krokuskabaal’, het jaarlijkse kunst- en theaterfestival voor kinderen tussen de 2 en 12 jaar tijdens de voorjaarsvakantie.

Loosduinen gaat los
Op initiatief van het Cultuuranker konden bezoekers 5 dagen lang op diverse locaties in de wijk meedoen met activiteiten. Drummers Koen Herfst en Cesar Zuiderwijk openden het festival samen met de Drumdemons, en aansluitend gaven zij een workshop. De afsluiting vond plaats in het Hofstad Lyceum waar een dag lang van alles te doen was voor alle leeftijden.