Project Description

Haagse Herinneringen

Project Haagse Herinneringen
Afgelopen jaar legden 18 deelnemers aan twee verhalentafels hun persoonlijke herinneringen vast in bibliotheken Haagse Hout en Scheveningen. In bijeenkomsten legden zij aan de hand van persoonlijke documenten, voorwerpen en foto’s hun herinnering kort vast. Uiteindelijk maakten de deelnemers onder begeleiding van vrijwilligers een superkort filmpje, een DigiTale.

Verhalentafel 1: Een dagje naar het Scheveningse strand  
Hoe was het om in de jaren 50 en 60 een dagje naar het Scheveningse strand te gaan? Ging je met de fiets of de tram en ’s avonds nog stappen op Scheveningen? Bij deze verhalentafel, aansluitend bij het thema Feest aan Zee, in de Centrale Bibliotheek haalden 9 deelnemers herinneringen op aan vroeger. Geïnteresseerden kwamen uit alle wijken van Den Haag, zij gingen op reis door hun persoonlijke geschiedenis.

Verhalentafel 2: 3 maart ’45 Vluchten voor de bommen
Verhalen van mensen die het bombardement als kind meemaakten, maar ook verhalen van ouders en grootouders: een bijzondere verhalentafel in bibliotheek Haagse Hout. Er kwam zelfs een deelnemer wekelijks naar Den Haag om zijn herinneringen vast te leggen in een DigiTale.

Dag van de Haagse Herinneringen: ‘1968 een jaar van Revolutie’
Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober,  was er in de Centrale Bibliotheek een afwisselend programma rond Haagse Herinneringen. Het thema van de maand was opstand. De dag in de bibliotheek stond in het teken van 1968, een jaar waarin alles leek te veranderen.  Na twee inleidingen over de gebeurtenissen in dat jaar en de protesten, onder meer van vrouwen, gingen bezoekers zelf aan de slag in workshops. Onder andere een muziekquiz, een Loesje-workshop en een les van een museumdocent van het Haags Historisch Museum stonden op het programma.