Project Description

Spreekuren digivaardigheid

Mature students learning computer skills in classroom

Klikken, liken, delen, informatie zoeken: er gebeurt van alles op het internet. Ook de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties gaan digitaal en verwachten dat burgers alle zaken zo kunnen afhandelen. Om inwoners van Den Haag op weg te helpen, kon iedereen dit jaar opnieuw bij de mediaspreekuren in verschillende bibliotheken terecht voor algemene informatie over de apparaten, maar ook met eenvoudige, gerichte vragen over bijvoorbeeld e-books.

Van vakantiebestemming tot DigiD
Bij de mediaspreekuren komen mensen langs met een vraag over bijvoorbeeld het digitaal regelen van bankzaken, het zoeken naar een leuke vakantiebestemming via Google of het aanvragen van een DigiD. Bibliotheekmedewerkers hielpen in 2018 ruim 500 mensen met hun vragen, zodat zij vaardiger werden in het gebruik van internet, en bood hen de mogelijkheid in een betrouwbare omgeving te oefenen.

Klik & Tik
Klik & Tik is een digitaal oefenprogramma, waarmee men zelfstandig en in eigen tempo leert omgaan met internet. Zo leert iemand bijvoorbeeld zelf het internet op te gaan, te zoeken met een zoekmachine, digitale formulieren in te vullen, e-mail te gebruiken en programma’s te downloaden.

Oefenen met lesstof
Ook werd er veel gebruikt  gemaakt van de mediaspreekuren door deelnemers aan computercursussen van de bibliotheek. Als mensen in alle rust wilden oefenen of vragen hadden, kwamen zij langs.

DigiTaalpunt
In de zogenaamde DigiTaalPunten wordt advies over en hulp bij het internet en het oefenen met taal gecombineerd. Hier kunnen mensen terecht die meer willen leren over computer, tablet, mobiel of het internet. Tegelijkertijd is het een speciaal punt voor mensen die de Nederlandse taal nog niet goed of voldoende machtig zijn. Medewerkers adviseren over het taalcursusaanbod in Den Haag of helpen hen zelfstandig aan de slag te gaan met (het leren van) de Nederlandse taal.