Project Description

Taal in de Buurt

Iedereen in Den Haag moet kunnen meedoen in de samenleving en de kans krijgen om zijn of haar talenten te benutten. De Nederlandse taal speelt daarbij een belangrijke rol. Denk alleen maar aan het invullen van overheidsformulieren of eenvoudigweg het doen van boodschappen: daar heb je taal bij nodig. Taal in de Buurt is een programma van de gemeente Den Haag, dat de afdeling Educatie van Bibliotheek Den Haag coördineert, met als doel mensen de mogelijkheid te bieden op een ontspannen manier meer te leren over het Nederlands.

Nederlands leren in een vertrouwde omgeving
Het is niet altijd eenvoudig om een vreemde taal te leren. Bij conversatiegroepen en NT2-groepen in de bibliotheek konden deelnemers dit ook afgelopen jaar daarom weer doen in een eigen, vertrouwde omgeving. Getrainde vrijwilligers begeleidden de conversatiegroepen van 8 tot 10 deelnemers. Gecertificeerde docenten gaven les in de NT2 – groepen. De lessen zijn dynamisch: deelnemers oefenen met elkaar de taal, maar zitten niet alleen in de bibliotheek. Zij maken ook uitstapjes en gingen in 2018 bijvoorbeeld naar de supermarkt of reisden met het openbaar vervoer. Alledaagse situaties, waarin taal een belangrijke rol speelt, komen aan bod in de lessen en na 40 lessen ontvangen de deelnemers een certificaat als bewijs van deelname.

Leven aan Zee: een speciaal boekje geschreven voor Taal in de buurt groepen
In opdracht van Bibliotheek Den Haag schreef Ria van Adrichem een boekje op A2-niveau: Leven aan Zee. Dit oer-Hollandse verhaal speelt zich af in Scheveningen, 1954. Het leven draait om de zee, de badgasten, het vuurwerk en natuurlijk het Kurhaus. Het onderwerp paste perfect bij het thema Feest aan Zee. In 13 Taal in de Buurt-groepen lazen bibliotheekmedewerkers het boekje voor en gingen daarna in gesprek met de deelnemers. In totaal hebben 181 mensen meegelezen en het verhaal besproken. Zij waren achteraf meteen enthousiast: veel van hen namen zich voor het Kurhaus en de Werfstraat op te zoeken. Burgemeester Krikke kreeg tijdens een werkbezoek aan de Centrale Bibliotheek het eerste exemplaar van Leven aan Zee overhandigd in de Centrale bibliotheek.

2018 in vogelvlucht: wat gebeurde er nog meer?

  • In totaal maar liefst 95 groepen. Deelnemers leerden meer over het Nederlands in 50 conversatiegroepen en 45 NT2-groepen. Een toename van 12 groepen ten opzichte van 2017.
  • 21 juni organiseerden het Taalhuis en Taal in de Buurt voor de tweede maal een Taalshow in Studio B voor de deelnemers, vrijwilligers en docenten. Tijdens de twee voorstellingen genoten zo’n 200 mensen van een interactieve show met taal als
  • De miniconferentie ‘Laaggeletterdheid in Den Haag’ op 7 september was gericht op mensen die in aanraking komen met laaggeletterden en die door zouden kunnen verwijzen naar het juiste taalaanbod. Onderdeel van de conferentie waren korte presentaties over het taalaanbod in Den Haag. Ook Taal in de Buurt hield een korte presentatie en Diana Mol, docent bij verschillende Taal in de Buurt groepen, maakte deel uit van een panel met ervaringsdeskundigen op het gebied van laaggeletterdheid.
  • Op 23 september konden de bezoekers aan de door het Taalhuis georganiseerde Taalmarkt een proefles bijwonen in zowel een conversatiegroep als een NT2-groep van Taal in de Buurt. Dat maakt de stap naar aanmelding voor deelnemers net iets kleiner.