Project Description

Taalhuis

Het Taalhuis kijkt terug op een mooi jaar, waarin ruim 700 taalvragen en meer dan 900 collectievragen beantwoord werden. Natuurlijk gebeurde er nog meer! 2018 begon met een speciaal opgezette sollicitatietraining voor twaalf jonge Eritrese statushouders. In de 12 weken durende cursus leerden de deelnemers meer over de vijf loopbaancompetenties.

Gemeenteraadsverkiezingen: tijd voor een workshop
Januari stond ook in teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Het Taalhuis organiseerde daarom in samenwerking met ProDemos een workshop voor iedereen die bewuster wilde stemmen. En over de gemeenteraadsverkiezingen gesproken: laaggeletterdheid stond hoog op de agenda.

Nog een keer Taalshow!
De Taalshow werd in 2017 zo enthousiast ontvangen dat Taal in Buurt en het Taalhuis de show opnieuw programmeerden. Op 12 juni was het tijd voor de première van De Nederlandse Taalshow maakt vrienden, een spannende show over vakantie, nieuwe vrienden en de Nederlandse taal voor jong en oud in de Centrale Bibliotheek. Iedereen die op een vrolijke manier zijn Nederlands een beetje wilde bijspijkeren was welkom. Meer dan 200 mensen bezochten studio B die dag om mee te doen!

Vrijwilligers als onmisbare spil in het web
Taalhuis is bijzonder trots op haar vrijwilligersteam: dankzij hun inspanningen kan de bibliotheek met het Taalhuis zo veel mensen op weg helpen. Daarom werd voor het jaarlijkse uitje voor het zomerreces een gezellige rondvaart georganiseerd.

Burgemeester op bezoek
Burgemeester Pauline Krikke was te gast bij de Ontmoetingstafel in het Taalhuis, waar mensen met elkaar in gesprek gaan. De burgemeester praatte die dag met de aanwezigen.

Zomerse taalmiddagen
Afgelopen jaren was het stil in het Taalhuis tijdens de zomer. Daar bracht stagiair Suzanne Nelemans verandering in: drie keer per week organiseerde ze druk bezochte Zomerse Taalmiddagen aan de Ontmoetingstafel.

Week van de Alfabetisering
In september is het tijd voor de jaarlijkse Week van de Alfabetisering. Voor het Taalhuis een  feestmaand, waarin nog eens extra aandacht besteed wordt aan het thema laaggeletterdheid. Samen met de taalketenpartners organiseerden we een miniconferentie rond het thema ‘Laaggeletterdheid in Den Haag’ met Fred Zuiderwijk als presentator.

Dromen aan Zee
Taalhuis staat niet alleen voor leren, maar wil vooral ook mensen helpen zichzelf te ontwikkelen en de mogelijkheid geven talenten te laten zien. Op 7 september, de start van de Week van de Alfabetisering opende de tentoonstelling Dromen aan Zee van de jonge Eritrese kunstenaar in spe, Filmon Mahari. Kunstschilder zijn: dat is zijn droom. Deze kunstenaar in de dop, afkomstig uit Eritrea, kwam bij de bibliotheek terecht via Het Taalhuis. Daar volgde hij de cursus ‘Leren solliciteren’. De bibliotheek hoorde over zijn toekomstdroom en hielp hem op zijn weg naar het kunstenaarschap. Zo kon hij schildercursussen volgen bij het Koorenhuis en werd er een bescheiden tentoonstelling ingericht met het werk dat hij maakte tijdens de lessen.

Lancering nieuwe website
Taalhuis Den Haag lanceerde een nieuwe website met dezelfde naam: www.taalhuisdenhaag.nl, een mooi instrument voor iedereen die beter Nederlands wil leren. De website is afgestemd op de doelgroep en geeft een actueel beeld van het taalaanbod en leuke taalactiviteiten in Den Haag. De website werd in het kader van de pilot Hoger bereik van de Koninklijke Bibliotheek ontwikkeld.