Project Description

Week van de Mediawijsheid

16 t/m 23 november was het tijd voor de Week van de Mediawijsheid. Deze week wordt jaarlijks georganiseerd in november. En natuurlijk greep ook Bibliotheek Den Haag de kans om mediawijsheid nog eens extra onder de aandacht te brengen.

Workshops Fake News aan scholen
Leerlingen maakten als voorbereiding op het afsluitende evenement in de Centrale Bibliotheek écht nepnieuws en deelden dit op sociale media, waar het 24 uur online kwam te staan. Als mensen op zo’n ‘nepbericht’ klikten, verscheen natuurlijk wel meteen een pop-upscherm met de melding dat zij ‘fake news’ lazen. Bibliotheekmedewerkers gaven informatieve workshops aan scholieren, om hen te helpen het nepnieuws te maken. De deelnemende scholen waren erg enthousiast.

Van vliegen met een drone, tot cybersecurity …de week in de bibliotheken
Ondertussen konden kinderen en volwassenen in alle vestigingen van alles beleven. Van vliegen met een drone tot het ontwerpen van een elektrisch circuit.

In  bibliotheek Haagse Hout bouwden kinderen bijvoorbeeld een Romeins fort in Minecraft, in bibliotheek Scheveningen was er een pop-upcollege over online privacy en in bibliotheek Bomenbuurt leerden mensen meer over WhatsApp. In bibliotheek Escamp was er een succesvolle workshop met robot B.E.P.: kinderen leerden aan de hand van dit robotje programmeren.

Natuurlijk werden ook ouders bij de week betrokken:  naast een speciale avond over het gebruik van media door kinderen – want hoe zorg je dat je kinderen op een veilige manier online zijn? – konden zij zelf ook aan de slag met programmere, om te ontdekken wat hun kinderen daar zo leuk aan vinden.

Afsluiting
Vrijdag 23 november was er een slotevenement in de Centrale Bibliotheek. Leerlingen die het beste ‘fake news’ maakten, kregen een prijs uit handen van bekend vlogger YousToub. Maar liefst 70 jongeren kwamen langs om YousToub te ontmoeten, wat ook kwam door de inzet van social media. De bekende vlogger plaatste zelf een bericht op Instagram en binnen 10 minuten waren al 30 kaarten verkocht. De middag en daarmee de Week van de Mediawijsheid werd afgesloten met een silent disco.

Radiofragmenten FunX: 1  2  3