Project Description

Workshops en lezingen

Bibliotheek Den Haag en het Haags Gemeentearchief organiseerden van juni t/m december gratis excursies naar zee voor alle inwoners van Den Haag. Met een historische bus uit 1961 vertrokken geïnteresseerden richting Muzee Scheveningen of Panorama Mesdag. Zij kregen een rondleiding en sloten de dag af met een kop koffie op de Pier.

De eerste groep vertrok vanuit het Historisch Informatie Punt (HIP) in bibliotheek Laakkwartier. Een gezelschap van jong en oud reed richting de kust. Daar maakten zij een kleine reis door de geschiedenis in Muzee Scheveningen, waarna een gezellig drankje op de Pier volgde.

Lezingenreeks: bad-  en strandmode
De inwoners van Den Haag weten ongetwijfeld hoe men nu naar het strand gaat, maar hoe was dat vroeger? Kunsthistorica Saskia Kuus ging op tour langs de vestigingen van de bibliotheek om te vertellen over Bad- en Strandmode. Vanaf de 19de eeuw ontwikkelde de badmode zich van volledig verhullende badhemden tot meer praktische badpakken. In de 20ste eeuw lieten de dragers steeds meer huid zien met de introductie van de bikini, en de monokini. Naast de kleding die gedragen werd in het water was er ook sprake van speciale mode voor óp het strand. Modetijdschriften en damesbladen uit de 19de en 20ste eeuw gaven advies aan dames die zich voorbereidden op een verblijf in een luxe badplaats. Alles kwam aan bod tijdens de lezing!

Strandstoelen versierd
Typisch voor een dagje strand is natuurlijk de strandstoel. Alle vestigingen kregen er eentje, en wel met een leeg doek. De opdracht: maak er iets moois van! En dat werd gedaan. In december kozen we de winnaar: in bibliotheek Nieuw Waldeck werd een prachtige strandstoel gemaakt met het strand, de zee en de Pier erop geschilderd.

Flessenpost workshop
In totaal 305 kinderen maakten échte flessenpost tijdens workshops in de bibliotheek.  De schrijfster van Eiland in de Drup kwam op bezoek en las voor uit haar boek over een meisje dat op reis gaat om haar eiland te redden. Onderweg ontdekt ze een magische regenplas, een doorgang naar een onbekende plek. De kinderen stelden zich voor dat zij flessenpost in de magische regenplas gooiden en gingen na het voorlezen aan de slag met hun brief.

Zandsculptuur Workshop
Hoe maak je een zandsculptuur? Met speciaal zand en onder begeleiding van een docent gingen kinderen aan de slag tijdens workshops in 14 vestigingen.  Resultaat: prachtige kunstwerken van maar liefst 280 kinderen.

Megavlieger bouwen
De hele zomer maakten kinderen in de Haagse bibliotheken onderdelen van wat uiteindelijk een supergrote vlieger zou worden. Er is hard gezwoegd tijdens de workshop ‘Bouw een megavlieger’ en op een stormachtige zondag in september steeg de megavlieger op tijdens het Vliegerfeest in Scheveningen.